عرضه انواع لاستیک داخلی و خارجی
close button

بررسی برخی دلایل ارزان بودن لاستیک‌های چینی در بازار

برخی تولیدکنندگان چینی با تغییر در ساختار تایرهای رادیال باری-اتوبوسی و عدم رعایت استانداردهای تولید به تهدیدی برای جاده‌های ایران تبدیل شده‌اند. بارها در رسانه‌ها و محافل علمی صحبت از تایرهای چینی بی‌کیفیت و یا کم‌کیفیت به میان آمده است. موضوعی که تنها در حد یک اتهام به تولیدکنندگان چینی باقی مانده است و کمتر کارشناس و رسانه‌ای به تشریح دلایل کم‌فروشی چینی‌ها در تولید لاستیک به‌ویژه انواع باری-اتوبوسی آن پرداخته‌اند.

برخی تایرسازان چینی با کم‌فروشی و تغییر در ساختار استاندارد لاستیک،‌ سعی در کاهش قیمت‌ها دارند تا بتوانند در بازار سنگین رقابتی این گروه محصول با تولیدکنندگان مطرح دنیا، ‌تنها بر سر قیمت رقابت کنند. اگرچه این لاستیک‌های ارزان، ‌این روزها به قیمت تایرهای باکیفیت اروپایی، ‌کره‌ای و ژاپنی برای دولت تمام می‌شوند و بعضی واردکنندگان با اعلام بالاتر قیمت خرید سود ناشی‌از تفاوت ارز آزاد و دولتی را نیز به جیب می‌زنند اما بد نیست راز ارزان‌تر بودن بعضی چینی‌ها برملا شود.کارشناسان صنعت تایر به خوبی با ساختار تولید لاستیک‌های رادیال باری-اتوبوسی آشنا هستند. لایه اصلی سیمی و چهارلایه سیمی به‌نام بلت که روی لایه اصلی قرار می‌گیرد. بعد از قرارگیری این لایه‌ها روی هم نوبت به تِرِد می‌رسد که در بین مصرف‌کنندگان به‌عنوان آج لاستیک معروف است. اما چینی‌های ارزان فروش که البته کالاهایشان با قیمتی بسیار بالاتر از آنچه در کارخانه‌های چین به فروش می‌رسد به بازار ایران راه پیدا می‌کند،‌ برای کاهش هزینه‌های تولید خود یکی ‌از لایه‌های بِلت سیمی را حذف می‌کنند و به جای تولید تایر رادیال باری-اتوبوسی با ۵لایه استیل در رویه،‌تنهابا ۴لایه استیل در رویه تولید و روانه بازار می‌کنند.

این تخلف در تولید اگرچه هیچ‌وقت به چشم مسئولانی که بدون آگاهی از ساختار تولید تایر اقدام به تخصیص ارز به تجار می‌کنند، نیامده است، ‌اما وقتی لاستیک‌های مذکور در تیراژ بالا در بین راننده‌های خودروهای حمل‌ونقل عمومی توزیع شود، می‌تواند زمینه‌سازی برای ایجاد تصادفات رانندگی سنگین در جاده‌های کشور شود. چراکه این لاستیک‌ها از استحکام کافی برخوردار نیستند و در صورت وارد شدن بار زیاد یا سرعت بالا دچار ترکیدگی و بروز آسیب‌های جبران‌ناپذیر برای مردم می‌شوند.

در مقایسه‌ای که بین برندهای مختلف تولیدکننده تایر صورت گرفته است، ‌بریجستون ژاپن، میشلن، ‌مکسس تایلند، کنتیننتال آلمان و برندهای کره‌ای مانند هانکوک و کومهو همگی از ۵لایه تشکیل شده‌اند. حتی لاستیک بارز نیز از ۵لایه استیل در رویه تشکیل شده است. اما در بین چینی‌ها تنها کومهو چین و دابل‌کویین با ساختاری ۵لایه تولید می‌شوند و مابقی برندهای چینی درناحیه رویه خود یک‌لایه کمتر از سایر تایرهای صاحب تکنولوژی به‌کار برده‌اند که این مساله می‌تواند در پایین آمدن وزن این تایرها موثر باشد. یکی دیگر از کم‌فروشی‌های شرکت‌های چینی کاهش عرض ترد لاستیک‌های رادیال باری-اتوبوسی است.

به‌عنوان مثال در سایز ۳۱۵/۸۰/۲۲.۵ اکثر تولیدات مطرح دنیا مانند هانکوک،‌ کومهو،‌ هانکوک و برندهای اروپایی و ژاپنی عرض ترد بین ۲۶۲تا ۲۵۲میلی‌متر است که متاسفانه چینی‌ها باکاهش عرض تایر و رساندن آن به ۲۴۰تا ۲۳۵میلی‌متر سعی در کاهش هزینه‌های تولید و قیمت تمام‌شده فروش دارند! اختلاف ۲تا ۳.۵سانتی‌متری عرضه ترد در تایرهای چینی و برندهای مطرح دنیا اگرچه باعث کاهش وزن آن می‌شود اما به‌دلیل کاهش جای پای تایر عملکرد آن در جاده به‌شدت کاهش یابد و حتی در مواردی خطرناک نیز باشد. به‌نظر می‌رسد در شرایط فعلی که مسئولان تنها به فکر تامین لاستیک در بازار هستند،‌کمی هم روی کیفیت لاستیک‌های وارداتی تمرکز کنند تا با ورود حجم عظیمی تایر کم‌کیفیت،‌ سلامت مردم در جاده‌ها به خطر نیفتد.